Hur du skapar 3D-effekt

Vi älskar kreativitet! Vi vill gärna bidra till att inspirera och uppmuntra våra kunder att vara kreativa och utnyttja alla möjligheter. Och för att kunna vara kreativ måste man veta vad som går att göra. Därför har vi gjort en genomgång av begreppet ”3D”, möjligheterna inom utskrifter, material och tekniker och tipsar även om vad man kan använda det till och vad man kan göra inom 3D.

Begreppen: 3D-effekt eller 3D-printing

Först kanske vi ska räta ut begreppen 3D ordentligt. Det är till exempel inte nödvändigt att använda 3D-teknik för att få en 3D-effekt. Det vi oftast pratar om i skyltsammanhang är att skapa en 3D-effekt. Detta kan man göra med hjälp av massor av olika tekniker och material.

3D-effekt – Material och tekniker

Frigofoam

Vi har många material vi jobbar med för att få en 3D-effekt. Men ett mycket bra material är Frigofoam som kan användas till det mesta. Med frigofoam kan man göra skyltar och exponering för både inom och utomhusmiljöer. Frigofoam har en ganska slät yta och är i grunden vit och matt, vilket gör att man kan välja vilken färg man vill och efter det lackar man ytan så den blir beständig. Vill man ha en exklusiv och helblank känsla kan man montera på en laserskuren plexifront i akryl.

Belysning

Många gånger kan man med hjälp av belysning få en snygg 3D-effekt. Till exempel kan man sätta belysning bakom skylten/texten och på det sättet ploppar motivet ut på ett snyggt sätt. Speciellt effektivt kan det vara att använda belysning ifall exponeringslösningen kommer att sitta utomhus eller på ett dåligt belyst ställe.

Något som sticker ut

Man kan även skapa en 3D-effekt med helt plana material genom att låta något sticka fram eller använda sig av flera lager. Låt motivet gå utanför ramarna eller använd en yta som är rund (som till exempel en pelare eller någon oväntad yta) och klistra fast dina motiv.

3D-fräs

Vi har en kraftfull 3D-fräs som är mycket användbar för att ta fram prototyper och skräddarsydda lösningar. Denna maskin kan fräsa i princip vilka former som helst! Vi utforskar ständigt nya och innovativa tekniker och material inom 3D och här händer det jättemycket hela tiden. Så nästa gång du frågar oss kanske vi har helt nya material och lösningar för 3D!

När passar en 3D-effekt och vad kan man göra?

Nedan är några tillfällen som en 3D-effekt kan vara extra effektivt:

Några förslag på vad man kan göra för att skapa en 3D-effekt:

  • Använd belysning
  • Låt någon del av motivet gå utanför ramarna
  • Använd dig av en yta som är rund eller har någon annan form
  • Använd dig av flera lager (bakgrund, motiv, förgrund)
  • Låt motivet sticka ut med hjälp av till exempel frigofoam

Vilka begränsningar finns?

Gör det oväntade och var kreativ utanför gränserna. Med innovativa lösningar skapas mer uppmärksamhet för ditt varumärke. De allra flesta förslag kan vi förverkliga! Vill man fånga uppmärksamhet med sin exponeringslösning gäller det att synas!

Möjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som begränsar. Kontakta oss för idéer och prisförslag.